Succé i 2016, större succé 2017 och ännu större succé 2018 och 2019. Nordenskiöldsloppet är numera en självklar del av extremskidåkarnas liv. Det är världens längsta tuffaste och längsta skidlopp, 220 kilometer rakt in i Jokkmokks fjällvärld. Loppet skulle startat den 30 mars 2020 men blev inställt pga. corona restriktionerna och 2021 genomfördes loppet endast för åkare med tävlingslicens. 2022 arrangerades loppet 26/3 med rekordmånga startande igen efter pandemin.

Se gärna dokumentären på SVT play i tre delar om Nordenskiöldsloppet https://www.svtplay.se/varldens-langsta-skidlopp-22-mil-ovanfor-polcirkeln

Under 2023 kommer loppet att ta en paus då Nordenskiöldsloppets grundare Wolfgang Mehl tyvärr har beslutat att lämna rollen som ansvarig huvudarrangör efter 6 år och flytta hem till Österrike. Arbetet med att forma en ny organisation som kan säkerställa loppets framtid och utveckling har påbörjats. Jokkmokks skidklubb kommer att ha en viktig roll i den nya organisation som ska komma på plats, men tiden inför att planera inför 2023 har bedömts vara för kort, varför man har beslutat att sätta loppet på paus under 2023.

Läs mer om Nordenskiöldsloppet här

Bakgrund
Historien bakom är det skidlopp som polarforskaren A.E Nordenskiöld anordnade 1884 - ett skidlopp på 220 kilometer mellan Jokkmokk och Kvikkjokk, fram och åter. Under en expedition till Grönland skickade han iväg två samer - Tuorda och Rassa - på skidor med uppdraget att utforska Grönlands inre. Han var nämligen övertygad om att den stora iskontinentens inre bestod av öppna gröna landområden med skogar, precis som i Sibirien. Ett halvt dygn senare, efter cirka 57 timmar, återvände samerna ganska medtagna. Till Nordenskiölds besvikelse meddelade de att inga gröna områden hade upptäckts, men han blev hänförd när de berättade att de avverkat hela 460 kilometer. De hade skidat nästan oavbrutet utan sömn i två och ett halvt dygn, med undantag för vila i en grop i två timmar under en storm.

När Nordenskiölds uppgifter om samernas fantastiska skidfärd nådde svenska tidningar kommenterades det med stor misstro. Även hans egna vetenskapliga kollegor ifrågasatte det hela, "460 kilometer på 57 timmar - omöjligt!" - var en i allmän uppfattning. För att bevisa att han hade rätt, beslöt han sig för att organisera en tävling, "en skidlöpningstäflan inom Jokkmokk och Qvikjokk". Det kom att bli en av skidhistoriens mest berömda tävlingar. Arton män skidade 220 kilometer, dag såväl som natt - utan sömn eller mat - stärkta endast av kaffe och konjak. Loppet var troligen det första i modern skidhistoria och helt säkert ett av de hårdaste.

Läs mer om Nordenskiöldsloppet 1884

Loppet i modern tid
Trots att skidloppet dåförtiden fick mycket stor uppmärksamhet så har ingen någonsin upprepat bedriften förrän nu. I maj 2014 lämnades ett förslag till Jokkmokks kommun att påbörja en förstudie för att återigen arrangera ett Nordenskiöldslopp. Planen godkändes i oktober och 2016 skapas ett nytt kapitel i skidhistorien då äventyrare från hela världen reser till Jokkmokk för att utmana varandra i världens tuffaste skidlopp. 2019 har fler anmälda än någonsin och på kort tid har tävlingen etablerats hos både elitåkare och motionärer. Ryktet om Red Bull Nordenskiöldsloppet har dessutom nått långt utanför Sveriges gränser, säger Wolfgang Mehl, initiativtagare och tävlingsarrangör. Intresset från andra länder bl.a. Sydeuropa är jättestort – inte minst medialt. Och exponeringen av Jokkmokk i sammanhanget ger värdefull förstärkning av kommunens varumärke.

Tävlingen är öppen för både elitåkare och motionärer som letar efter den ultimata utmaningen på skidor. Både ultradistansen i sig och de enorma vidderna med orörd natur kring Jokkmokk norr om polcirkeln bjuder på extrema upplevelser. Det 220 kilometer långa Nordenskiöldsloppet avgörs i klassisk stil i spårad terräng.

– Det är en fantastisk upplevelse för åkarna i spåren, men de får också uppleva fina Jokkmokk och dess fjällvärld under vackra vinterdagar, säger Wolfgang Mehl - initiativtagare och vd för loppet.

–Tävlingen är bland det häftigaste jag varit med om. Det är en helhet; elitåkarnas kamp, alla motionärer som tog sig i mål, serviceteamen runt åkarna, medföljande och alla funktionärer som jobbar hårt, påpekar trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell, loppets sportchef.

Det moderna Nordenskiöldsloppet arrangeras av Sveriges äldsta skidklubb, Jokkmokks skidklubb (JSK), som bildades 1893, inspirerad av Nordenskiöldsloppet 1884. Tävlingen är godkänd av både Svenska Skidförbundet och Internationella skidförbundet. Red Bull är huvudsponsor med bl.a. Försvarsmakten och Jokkmokks-alliansen som medsponsorer.

De Nordenskiöldska vandringspokalerna
Den Nordenskiöldska släktföreningen har skänkt två vandringspokaler i silver - till bästa man och till bästa kvinna i mål. Den kan erövras för gott av den person som vinner den 3 år i rad. Andreas Nygaard har vunnit den tre år i rad och har därmed vunnit den för gott.

Skidstadion har upprustats
Inför loppet 2017 genomgick Jokkmokks skidstadion en upprustning med stöd av Jokkmokks SK via Jordbruksverket, Länsstyrelsen samt Sparbanken Nord och Nordenskiöldsloppet AB. En ny portal har byggts vid målgången, stängsel har rustas upp och tidtagarkuren flyttats. Delar av Nordenskiöldsspåren, mellan Purkijaure och Jokkmokk hålls öppna för allmänheten.